Friss topikok

Marketing EXPRESSZ

NEM KELL TÖBB PÉNZT FELESLEGES MARKETING ESZKÖZÖKRE KÖLTENIE! A Marketing EXPRESSZ 12 hónapos programjával végigvezetjük Önt, és a vállalkozását a marketing tervezés lépésein. A program végére már csak olyan marketing eszközök lesznek “használatban” az Ön vállalkozásában, amelyek nem viszik a pénzt, hanem bevételt eredményeznek a vásárlók és a fizető ügyfelek által. Studio-B Marketing Kft.

Linkblog

Kell-e tanácsadó? Ha igen, akkor mire?

2007.10.09. 09:58 | dkny | 15 komment

Az elmúlt napokban felfedezőútra indultam a marketing szakmában, mert kíváncsi voltam arra, hogy hol is tart ténylegesen most a szakma itthon és külföldön! A legizgalmasabb felfedezés talán az volt, hogy láttam azt, hogy mi vár a mi kis magyar piacunkra.

Kezdetnek megnéztem több külföldi (brit és francia) marketinges oldalt és hát jött a nem meglepő felfedezés: mindenki tanácsadó programokat árul. A személyes konzultációk, meg olyan drágák, hogy azt csak nagyon kevesen tudják megfizetni. Lassan itthon is ez lesz a trend!

Íme néhány "előzetes" abból, amire itthon is számítanunk kell a marketing szakmában:

- reality show (az emberek szeme előtt építenek fel vállalkozásokat, sőt van olyan projekt, amelybe kerestek 50 olyan embert, aki vállalkozni szeretne és 5 profi marketinges 2 év alatt milliós vállalkozást épít fel nekik. A lényeg: a siker után a bevételből 5%-ot folyamatosan fizetniük kell a tanácsadóknak, addig, amíg a vállalkozás működik! : ))

- kérdezz-felelek ingyen! INGYEN Tanácsadás! Egy fórumon (ami nem zárt) feltehetsz a tanácsadónak bármilyen kérdést és 24 órán belül megy a válasz a fórumra és a privát e-mail címedre. Áh, inkább most mégsem adom meg ennek az oldalnak a címét! ÉS tudod, hogy miért nem. Azért mert volt már egy hasonló külföldi segítséget feltáró blog bejegyzés egy másik oldalon, aztán mindenki (több száz inyenkórász - BOCSI!) elkezdte alap angoltudással bombázni az oldal készítőjét. Ez még nem is lett volna baj, csak a tanácsok, tippek itthon nem működtek. Hát igen, az oldal angol volt és egy amerikai emberke csinálta. Úgyhogy: Sorry!

- pdf csúcs: Keress rá a marketing szóra a francia oldalak között. Olyan marketing tanulmányokat kapsz ingyen (na, jó a regisztrációért cserébe), amelyeket itthon több ezer forintért árulnak.

- Show műsorok: televíziós és rádiós show műsorokat építenek a tanácsadára. Több tanácsadónak (marketingesnek) saját műsora van és az élőben betelefonálóknak INGYEN ad tanácsokat. Nesze neked marketing: Adunk Ingyen vagy nem????

Itthon is látom ezeket az újításokat, csak nagyon lassan érnek be! Amiben viszont nagyon jók vagyunk, azok a könyvek! Az elmúlt 2-3 hónapban több olyan könyv is megjelent, amely nagyban segítheti a cégvezetők munkáját és a vállalkozások sikerét. Úgyhogy irány az

www.alexandra.hu

vagy a

www.libri.hu

Sikeres marketinget!

Szöllősi Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpress.blog.hu/api/trackback/id/tr30190998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erdélyi Norbert · http://www.webdesignesmarketing.hu/blog 2007.10.09. 20:21:40

És pont ilyenkor nem tudok franciául...

Az angolszász siteok tényleg nagyon jók, de mit kezd azokkal egy hazai kkv, mégha tud is angolul, nem biztos, hogy ugyanazok itthon is működnek mint külföldön

Szöllősi Gábor 2007.10.10. 08:53:05

Sajnos a marketingben sokmindent tesztelni kell, és ha mondjuk egy akció bejön, akkor hónapokkal megelőztük a konkurenciát. Nem? Ha meg nem szeretünk tesztelgetni, akkor várjuk meg, amíg egy marketing tanácsadó leteszteli a nyugati dolgokat és a magyarosított formát adja el nekünk. De vigyázat: Ez lehet, hogy drágább lesz! Én például a hamarosan induló weboldalamhoz 4 új akciót alakítottam ki a francia és az angol marketing trendek alapján!

Mária 2007.10.11. 09:14:35

Szia, Gábor!

A reality show-ra nálunk is volt példa, az RTL-en ment, "Ecopoly" címmel. Ahogyan tudom, a sorozat befejeztével, a jónevű üzletemberek rendesen magukra is hagyták a műsorban győztes kezdőket.

Kérdezz-felelek: nálunk is működnek ingyenes nyílt fórumok, szakértőkkel, kérdezz-felelek formában. A gond velük annyi, hogy a szakértők nem szokták győzni a kérdések megválaszolását.

Tanulmányok: angolul is nagyon hasznos tanulmányokra lehet bukkanni, bár egyre erősebb az a tendencia, hogy az igazán értékes dolgokat nem PDF-ben teszik ki, hanem flash video anyagban, amit sajnos nem lehet letölteni és továbbadni másoknak.

Showműsorok: a show azért van, hogy jó pénzért lehessen reklámidőt értékesíteni. Nem hiszek abban, hogy párperces időkorlát mögé szorítva lehet értékes tanácsot kérni és kapni.

Összegezve: sajnos (?) ha valaki hasznos tanácsot szeretne kapni, azért mindig fizetni kell. A nagy különbség Magyarország és más európai, tengerentúli tanácsadók között, hogy az utóbbiak kezdők, kisebb cégek számára is elérhető árfekvésű szolgáltatásai korrektebbek, tartalmasabbak, míg az áraik jelentősen alacsonyabbak a magyarországon fellelhető "guruk" árainál.

Szöllősi Gábor 2007.10.12. 09:31:29

Azért remélem nem reménytelen a mai helyzet, mármint az itthoni! Én remélem, hogy a marketing szakma is fejlődni fog még, sőt remélem, hogy GYORSAN fog fejlődni!

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2007.10.14. 19:22:56

Kedves Gábor!


Szerintem a hazai piacnak még alakulnia kell. Addig, amíg a "guruk" 30-40 ezerért adnak olyan információtartalmú anyagokat, amiket egy 1800 Ft-os könyv is nyújthat (gondolok itt egy alapműre, a Marketing 22 vastörvénye c. Al Ries - Jack Trout könyvre), és véleményem szerint átvágják vele a vállalkozókat (vagy vállalkozni vágyókat), addig ez a történet meglehetősen problémásan fog ketyegni mind a becsapottak, mind a valódi tartalmat nyújtó tanácsadók számára. Lássuk be, a marketinges szakmának nincs presztízse. Amíg prostituáltak marketing ügyintézővé való átképzését támogatják EU programokkal, addig hasonlatot se kell írnom, milyen a megítélés...

A minap én is szörföltem a neten erősen, milyen kreatív ötletek vannak a világban. Íme egy kis gyűjtemény: www.sikermarketing.hu/kreativ_marketing.html.
Én tutira veszem, hogy ezek mögött áll egy-egy marketinges, és ha az itthoni kisvállalkozók erre rájönnek, hogy ezt így kell, akkor már jó lesz.:))

Üdv,


Mara
marketingizek.blog.hu

Erdélyi Norbert · http://www.webdesignesmarketing.hu/blog 2007.10.16. 08:49:03

Szia,

Egy könyv amely tartalmaz minden információt = 1800 Ft, oké.

Egy olyan kiadvány, amely ezeket az infókat gyakorlatba ültetve megmutatja és leteszteli, hogy csak azt alkalmazd belőle, ami a tiédhez hasonló cégeknél be fog jönni = 18 000 Ft.

Egy marketing tanácsadó, aki már nem ad általános tanácsokat, csak a Te cegéddel foglallkozva megmutatja Neked, mit alkalmazz és mit ne, és azt, hogy HOGYAN csináld = 180 000 Ft (ez igazából kevés is, csak az arány miatt írom)

Másik példa:
A html meg a php is hozzáférhető, ingyenes programnyelvek, mégis akad olyan vállalkozó, aki nem hajlandó megtanulni őket és weboldalt rendel :)

Nem?

Mária 2007.10.17. 09:54:29

A logika nem rossz, csak néhány helyen billeg:

A konzerv termék tizennyolcért mindenkinek ígér valamit, de senkire sem passzol igazán. Tudom, kipróbáltam, nem jött be. Nekem pl az egyik híres guru terméke nem jött be, azért, mert ami benne volt, azt már addig is tudtam. Lehet mondani, hogy nem voltam célcsoport, de teccettek volna előtte mondani, nem utána...

Konzerv termék után mentem egy tréningre. Mit kaptam? A konzerv termék tartalmát, élő, egyenes adásban. Lehet mondani, hogy nem voltam a célcsoport, de teccettek volna előtte szólni, nem utána...

Én a kiadvány és a tanácsadó árfekvése közé belőném azért a saját alkalmazott bérét is... egy fiatal, frissdiplomás közgazdász, aki nem kevés marketinget is tanult, jobb döntés lehet, mint a dobozos tanácsok, vagy a kiégett tanácsadó... ráadásul a bére kevés céget döntene romba, tekintettel arra, hogy közgazdászokkal lassan Dunát lehet rekeszteni...

Erdélyi Norbert · http://www.webdesignesmarketing.hu/blog 2007.10.17. 11:28:52

"Ami benne volt azt már addig is tudtam" - ez ismerős, a gurus websiteokról simán rájössz mi lehet a dobozos termékben. Csak akkor jössz rá, hogy igazad van, ha már megvetted. De tényleg nem vagyunk célcsoport, se te se én.

A menyasszonyom a közgázon tanult, hát amit ott marketing címén oktatnak, az olyan, hogy semmit nem bíznék rá a cégemben egy onnan kijött frissdipós szakemberre, max a fénymásolást, de lehet még azt is túlbonyolítaná...

Egyszer egy nyilvános előadásra megam is betévedtem, egy német kekszgyártó cég elnöke beszélt az ezermillió éve prospreáló cégükről, noha a kekszük tényleg baromi jó, a fószer sehr sympatisch, de hogy mi köze volt a marketingnek ahhoz, amit mondott azt nem tudtam eldönteni.

Mária 2007.10.17. 15:54:48

Ha olyat akarsz hallani a tanácsadás műfajában, amilyet még soha nem hallottál, hallgasd meg a "Navigátor" legfrissebb cédéjét, stúdió minőségben, 5970 Ft-ért!

:D :D :D

Először leveszed a fejhallgatót, utána lehalkítod a hangfalat, utána felhangosítod a hangfalat, mert hullámokban elmegy a hang, utána elkezdesz undorodni, utána összegyűlik egy csomó nyál a szádban, utána émelyegni kezdesz, utána pedig nem bírsz ebédelni...

Ha eddig nem csalódtam volna, akkor most emiatt nem hosszabbítanám meg a próbatagságot.

De szerencsére csalódtam.

Erdélyi Norbert · http://www.webdesignesmarketing.hu/blog 2007.10.17. 18:15:39

Lehet, hogy "sratch and dent sale" -en vetted :)

Mária 2007.10.18. 09:03:38

A háromhónapos beetetés része volt, csak a postaköltséget fizettem.

Lehet, hogy írok egy bejegyzést a blogomon arról, hogyan csináltass profi hangfelvételt a céges cédédre.

Az első tanács ez lesz: ne fröcsköld tele a nyáladdal a mikrofont. :D

Komolyan mondom, nem térek magamhoz, hogy adhat ki valaki ilyen színvonalú felvételt a kezéből...

Szöllősi Gábor 2007.10.18. 09:58:40

Kedves Mária!

Köszönöm szépen a véleményeket, hozzászólásokat, de ha más marketingessel, vagy annak a programjával nem vagyunk megelégedve, akkor az ne itt legyen nyilvánosságra hozva. Gondolom (sőt tudom), hogy annak a gurunak is van blogja (nem is egy, hanem kettő), sőt e-mail elérhetősége is van! Inkább ott kellene ezeket az információkat nyilvánosságra hozni, és ott még lehet, hogy építő kritikának is veszik!

Mária 2007.10.18. 10:44:03

OK. Értem!

Bár a címéből ítélve ez a bejegyzés is tanácsadásról szólt...

}:-)

dkny · http://www.marketinglife.hu 2007.10.18. 10:47:31

"Bár a címéből ítélve ez a bejegyzés is tanácsadásról szólt..."

Ok, ott a pont!

Jánoska12 2011.02.15. 14:35:28

Szerintem a legjobb tanácsadó egy vagy több könyv. Vannak már nagyon jó dolgok is a piacon, ráadásul magyar nyelven, ami nem egy utolsó szempont. Például ez egy nagyon jó könyv szerintem, mert a szerzők megvizsgálták a működő reklámokat. Tapasztalatokat osztanak meg az olvasóval és mindenféle tippet és tanácsot. Egy ilyen könyvnél több lehet nem is kellene senkinek.
www. konyv-konyvek. hu/reklam_az_interneten_zeff_robbinaronson_brad
süti beállítások módosítása